Informace pro partnery a velkoodběratele, kontaktujte nás prosím prostřednictvím e-mailu.

Doplňky stravy

Světová věda a huminové a fulvové kyseliny, k čemu slouží?
výtěžky z vědeckých prací
 
Pomahají v boji proti virům: Huminové kyseliny potlačují aktivitu virů, brání jim ve vstupu do buněk, aktivují obranyschopnost imunitního systému, v důsledku čehož se rychle vyrovná s agresory, patogenními bakteriemi. Kyseliny fulvové také pomáhají našemu tělu vyrovnat se s napadením viry. Molekuly kyseliny fulvové obalují viry a brání jim ve vstupu do buňky. 
Antibakteriální ochrana: Huminové kyseliny ničí patogenní mikroorganismy a spolu s toxiny se přirozeně vylučují bez intoxikace. Kyseliny fulvové jsou schopné vytvářet ničivé prostředí pro mnoho patogenů, včetně hub druhů Candida, Proteus, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella, Staphylococcus aureus a epidermalis. Dalšího účinku je dosaženo tvorbou iontových vazeb s fragmenty proteinových struktur mikrobů, v důsledku čehož je jejich destruktivní účinek na sliznice částečně nebo úplně neutralizován. 
Výkonný enterosorbent: Rychle odstraňují průjem a další poruchy trávení. Kyselina huminová pokrývá střevní sliznici ochranným filmem, který zabraňuje vstupu toxinů a škodlivých látek do krevního oběhu. Bohaté složení kyselin jim umožňuje podílet se i na trávení, což pomáhá enzymům rozkládat živiny. 
Imunomodulační působení: Kyseliny huminové a fulvové nejen posilují imunitu, ale také regulují imunitní systém a stimulují brzlík, aby produkovaly lymfocyty, které bojují s neznámými činiteli v těle. Patří do skupiny přírodních adaptogenů (látek, které přispívají k přizpůsobení těla prostředí). 
Hojení ran. Regenerace a ochrana pokožky: Huminové kyseliny jsou pro člověka nepostradatelné. Zkracují rehabilitační období u zlomenin, modřin, artritidy, artrózy. Výzkum naznačuje, že kyseliny fulvové pomáhají chránit pokožku, podporují hojení ran, podráždění způsobená ekzémy a kousnutím hmyzem, ran a vyrážek spojených s houbami / choroboplodnými zárodky.  
Boj proti ateroskleróze: Jelikož kyselina huminová dokáže rozpoznávat a odstraňovat lipoproteiny a cholesterol, lze ji použít v boji proti ateroskleróze, která často způsobuje infarkty a další srdeční patologie. 
Ochrana před alergeny: Kyselina huminová má antialergický účinek, protože váže a odstraňuje alergeny z těla. Kyseliny fulvové jsou schopné snížit práh citlivosti imunity na vnější faktory a dráždivé látky. Současně s oslabením citlivosti těla tyto účinné látky rychle vážou a odstraňují alergeny. 
Detoxikace: Kyseliny fulvové jsou považovány za jeden z nejúčinnějších přírodních detoxikátorů s vysokým vazebným potenciálem. Molekuly kyselin mají díky své nízké hmotnosti vysokou penetrační schopnost a jejich selektivita jim umožňuje vázat škodlivé sloučeniny. Tyto vlastnosti umožňují použití fulvokyselin k účinné eliminaci endotoxinů, solí těžkých kovů, radionuklidů, produktů rozkladu atd. Kyseliny fulvové usnadňují funkci jater a važou významné množství toxinů. Jako forma přírodní chelatační terapie jsou kyseliny fulvové schopné vázat a rozkládat toxiny a kovy, které se do těla dostávají prostřednictvím jídla, vody, léků, domácích potřeb a znečištění ovzduší. Díky přítomnosti karboxylátu a fenolátů mohou fulvokyseliny působit jako přírodní chelátory. Jednoduše řečeno, tvoří chemické komplexy nezbytné k regulaci biologické dostupnosti kovových iontů, jako je železo, vápník, hořčík a měď v lidském těle. 
Antioxidační aktivita. Kladně působí na záněty způsobené volnými radikály: Volné radikály jsou přítomny v těle nás všech, protože se podílejí na boji proti patogenům, udržování energie a regulaci hormonů. Jejich nadbytek však urychluje proces stárnutí a vede k rozvoji nemocí. Kombinace znečištění životního prostředí, nízkého příjmu živin a špatných návyků, jako je kouření, přílišné sluneční záření a konzumace nekvalitních potravin, zvyšuje pravděpodobnost vážného poškození volnými radikály. Kyseliny fulvové obsahují antioxidanty, které odolávají účinkům volných radikálů, a také pomáhají eliminovat z těla různé škodlivé toxiny: chemikálie používané v zemědělství, radioaktivní odpad a těžké kovy. Kyseliny fulvové navíc zvyšují propustnost a životnost buněk tím, že tělu dodávají elektrolyty, které jsou důležité pro fungování srdce, svalů, mozku a trávicího traktu. 
Doručení látek: Huminové kyseliny jsou schopny urychlit pronikání stopových prvků přes buněčnou membránu, čímž hrají roli transportního činidla. Kyseliny fulvové se snadno vážou na kovové ionty, minerály, transportují je přes buněčné stěny, aktivují intracelulární chemické reakce díky účinnému přenosu elektronů. To vše vede k normalizaci hladiny glukózy v krvi a cholesterolu. 
Prebiotická funkce. Zlepšuje trávení a vstřebávání živin: Kyseliny fulvové jsou selektivní prebiotika, stimulují růst bifidogenní mikroflóry, normalizují peristaltiku a zvyšují lokální imunitu. Dostatek elektrolytů a mikroživin ve vašem těle je důležitý pro normální metabolické funkce, gastrointestinální zdraví a vstřebávání živin. Živiny, které získáváme z kyselin fulvových, dokonce i v malých množstvích, vedou k rychlému a významnému zlepšení poměru bakterií žijících ve střevě, což pomáhá snížit počet nežádoucích příznaků, jako je zácpa, nadýmání, průjem a citlivost na potraviny. Použití kyseliny fulvové vykazuje dobré výsledky při průjmu a dysbióze. Kromě toho, že kyseliny fulvové dodávají tělu živiny, účinněji transportují minerály a další živiny do buněk, zvyšují jejich rychlost absorpce, činí buňky propustnější. Užívání doplňků stravy kyseliny fulvové navíc pomáhá obnovit optimální pH těla. Alkalizací a prevencí vzniku příliš kyselého prostředí brání fulvokyseliny rozvoji dlouhodobých chorob a zlepšují obranyschopnost těla před škodlivými bakteriemi, houbami a dalšími patogeny. 
Zlepšení zdraví střev: Kyseliny fulvové obsahují mnoho živin, které zlepšují zdraví střev: stopové minerály, elektrolyty, mastné kyseliny, oxid křemičitý (zvyšuje syntézu kolagenu), prebiotika a probiotika. To vše pomáhá vyživovat gastrointestinální trakt a také zvyšuje schopnost „dobrých bakterií“ regenerovat jejich populaci a vytvářet zdravou střevní flóru. Silný trávicí systém je nezbytný pro silnou imunitu, pomáhá kontrolovat produkci hormonů, regulovat chuť k jídlu a snižovat stres. Špatně fungující střevo je příčinou mnoha chronických onemocnění. 
Ochrana kognitivních funkcí:  Kyseliny fulvové mají antioxidační, nutraceutické vlastnosti, které poskytují potenciální ochranu před kognitivní poruchou. Druhým faktorem přispívajícím k rozvoji kognitivní poruchy je poškození způsobené volnými radikály a také typem bílkoviny - tau. Studie však ukázaly, že fulvokyseliny pomáhají snižovat délku tau fibril a jejich morfologii, čímž zastavují progresi onemocnění. 
Zvýšená hladina energie a úleva od bolesti: Lidí užívající tyto kyseliny hlásí zvýšení energetické hladiny. To je spojeno s aktivnějším vylučováním toxinů z těla, sníženým zánětem a poškozením způsobeným volnými radikály a zvýšeným příjmem elektrolytů a dalších klíčových živin. Jako přírodní organické elektrolyty fulvové kyseliny aktivují a energizují téměř každý biologický proces v těle. Elektrolyt se rozpouští ve vodě a vede elektrický proud, pomáhá buňkám přežít emoční stres, nekontrolované infekce, nevyváženou výživu, dlouhodobé poruchy spánku nebo pooperační šok. Díky této funkci jsou také kyseliny fulvové užitečné při snižování chronické neuralgie, spojené se změnami souvisejícími s věkem.
Zvyšuje libido: Kyselina fulvová je v tradiční medicíně již dlouho známá jako přírodní afrodiziakum. Průkopnická studie mužů ve věku 45-55 let ukázala, že muži, kteří užívali Shilajit (látku podobnou dehtu nalezenou v Himálaji, jeden z největších zdrojů kyseliny fulvové), významně zvýšili hladinu testosteronu (19% ) ve srovnání se skupinou s placebem. Pro muže i ženy mohou fulvové a huminové kyseliny pomáhat udržovat hormonální rovnováhu a sexuální pohodu tím, že chrání zdraví buněk reprodukčních orgánů, udržují správné pH těla a zlepšují krevní oběh.
Čistí krev, zlepšuje krevní oběch: Studie ukazují, že fulvové a huminové kyseliny mohou zlepšit krevní oběh a zlepšit zdraví krvinek. Doplňková aplikace může zlepšit špatný krevní oběh. Kyselina fulvová je okysličovač krve, která pomáhá krevním buňkám lépe cirkulovat kyslík v celém těle. Tato vylepšená cirkulace kyslíku v celém těle vám umožňuje lépe eliminovat „odpad“, produkovat energii efektivněji a snižovat krevní tlak.
Může snížit cholesterol: Studie na zvířatech ukazují, že kyselina fulvová může snižovat hladinu LDL (špatného) cholesterolu. Podle studie může také zvýšit HDL (dobrý) cholesterol.
Posiluje srdce: Lidské tělo bylo stvořeno k získání většiny výživy z rostlin. Je logické, že většina biologicky dostupných organických stopových prvků, jako je selen, měď, chrom, draslík a hořčík, je pro srdce prospěšná. Rostliny je obsahují, proto je lze získat z rostlin prostřednictvím huminových a fulvových kyselin. Většina srdečních problémů je způsobena nesprávnou výživou, zánětlivými procesy a nedostatkem životně důležitých stopových prvků. Doplněk s kyselinou fulvovou může snížit zánět vaší kardiovaskulární tkáně a pomoci zajistit, aby vaše srdce dostalo živiny, organické a iontové minerály.
Reguluje pH: Protože se kyselina fulvová rozpouští při jakémkoli pH, může být v kyselém prostředí velmi zásaditá. To je nesmírně důležité, vzhledem k tomu, že pH našeho těla je příliš kyselé, způsobené zpracovanými a sladkými potravinami, endokrinním systémem ničícím látky a toxické chemikálie v našem prostředí a ve stravě chybí živá strava. V překyseleném těle se buňky stále snaží správně růst, množit se a detoxikovat. Doplněním kyseliny fulvové můžete zlepšit hladinu pH v těle, což umožňuje normalizovat metabolické procesy v buňkách a orgánových funkcích.
Zvyšuje úroveň kollagenu: Největší příčiny vrásek, stařeckých skvrn a obecněji staršího vzhledu není jen „váš věk“. Opotřebení kůže a tělesných orgánů je přímým důsledkem toho, jak se vaše buňky mohou regenerovat a opravovat poškození, jakož i přítomnosti nebo nepřítomnosti volných radikálů a živin, které mají k dispozici, jsou důvody, proč asi 40– roční lidé vypadají na 30 a ostatní vypadají na 50. Kyselina fulvová pomáhá podporovat zdravou regeneraci kožních buněk. Kyselina fulvová neutralizuje volné radikály způsobené poškozením UV zářením a znečištěním, pomáhá vašim buňkám správně využívat a metabolizovat základní živiny (například vitamín C, který pomáhá produkovat kolagen).
Pomáhájí regulovat tělesnou hmotnost a metabolism: Kyseliny fulvové a huminové vám mohou pomoci efektivněji trávit a metabolizovat jídlo, snižovat hladinu cukru v krvi, zlepšovat vstřebávání živin a pomáhat udržovat normální zdravou tělesnou hmotnost. Kyselina fulvová ve skutečnosti pomáhá vašemu tělu zpracovávat jednoduché cukry jiným způsobem. Místo přeměny jednoduchých cukrů na tukové zásoby pomáhá kyselina fulvová vašim buněčným mitochondriím rychle přeměnit jednoduché cukry na ATP/energii. Studie ukázala, že kyselina fulvová měla významný dopad na zlepšení lipidových profilů a snížení hladiny glukózy v krvi. Je to fantastická zpráva pro lidi s nadváhou, diabetiky, předdiabetiky nebo bojující s metabolismem potravin. Kyselina huminová plní ve vláknech velmi důležitou funkci, pomáhá čistit a dekontaminovat sliznici vašich střev a trávicího traktu. Z velké části je to jako koště, které čistí odpad.
Zlepšuje trávení: Vaše tělo aktivuje enzymy, aby správně trávilo, což způsobuje chemické reakce. Aby však enzymy správně fungovaly, potřebují koenzymy, tedy živiny a minerály. Myslete na enzymy jako na zbraně a živiny a minerály jsou kulky. Ti dva společně regulují chemické procesy, jako je trávení. Kyselina fulvová pro vaše enzymy dodává velké množství vysoce kvalitních živin určených k regulaci procesů trávení a metabolismu.
Zlepšuje vitalitu, enegii a vytrvalost: Důvodem je, že kyselina fulvová pomáhá nabíjet mitochondrie v každé buňce těla, nezbytné pro rovnováhu elektrolytů, hydrataci a metabolismus v buňce. Lidé, kteří pravidelně používají kyselinu fulvovou, zaznamenávají zlepšení celkové vitality, vytrvalosti a energie - káva již není zapotřebí. Kyselina fulvová nasycuje krvinky kyslíkem pro lepší energii a vytrvalost.
Podporuje endokrinní systém: Kyseliny fulvové a huminové podporují zdravý endokrinní systém tím, že chrání reprodukci a orgány produkující hormony (jako jsou játra, vaječníky a štítná žláza) před volnými radikály tím, že „vyplaví“ endokrinní systém z těžkých kovů, jako je olovo, a umožňuje endokrinním buňkám používat a absorbovat živiny, stimuluje regeneraci poškozených buněk. Studie ukázala, že slepice otrávené olovem (kovem, který může poškodit štítnou žlázu) se zotavily po použití kyseliny huminové. 
Zlepšení spánku: Minerály jsou modulátory hormonů, což znamená, že pomáhají řídit uvolňování a metabolismus hormonů ve vašem těle. To znamená lepší spánek, protože hormony ovlivňují stav našeho denního rytmu. Tyto přínosy pro zdraví vyplývají ze zvýšené energie a vitality během dne: zdravé cirkadiánní rytmy znamenají, že se během dne budete cítit živější a v noci budete klidněji spát.
 
 
ZDROJE:
Schepetkin IA, Xie G, Jutila MA, Quinn MT. Complement-fixing activity of fulvic
acid from Shilajit and other natural sources. Phytother Res. 2009;23(3):373–384.
doi:10.1002/ptr.2635
 
Zang Y, Wei X, Hao M. Long-Term Effect of Crop Rotation and Fertilisation on
Bioavailability and Fractionation of Copper in Soil on the Loess Plateau in Northwest
China. PLoS One. 2015;10(12):e0145370. Published 2015 Dec 22.
doi:10.1371/journal.pone.0145370
 
Hantrakun V, Rongkard P, Oyuchua M, et al. Soil Nutrient Depletion Is Associated
with the Presence of Burkholderia pseudomallei. Appl Environ Microbiol.
2016;82(24):7086–7092. Published 2016 Nov 21. doi:10.1128/AEM.02538-16
 
Winkler J, Ghosh S. Therapeutic Potential of Fulvic Acid in Chronic Inflammatory
Diseases and Diabetes. J Diabetes Res. 2018;2018:5391014. Published 2018
Sep 10. doi:10.1155/2018/5391014
 
Cornejo, Alberto et. al. “Fulvic acid inhibits aggregation and promotes disassembly
of tau fibrils associated with Alzheimer's disease.” J Alzheimers Dis. 2011;
27(1): 143–153. doi: 10.3233/JAD-2011-110623
 
Vašková J, Krempaská K, Žatko D, Mudron P, Glinská G, Vaško L. “Effects of
Humic Acids in Chronic Lead Poisoning.” Biol Trace Elem Res. 2019
Jan;187(1):230-242
 
Sabi, R., Vrey, P., and Van Rensburg, C. E. (2012). Carbohydrate-derived fulvic
acid (CHD-FA) inhibits carrageenan-induced inflammation and enhances wound
healing: efficacy and toxicity study in rats. Drug Dev. Res. 73, 18–23. doi:
10.1002/ddr.20445
 
Yuan, Shenyuan; Fulvic Acid, 4 1988; in Application of Fulvic acid and its derivatives
in the fields of agriculture and medicine; First Edition: June 1993.
Pandit S, Biswas S, Jana U, De RK, Mukhopadhyay SC, Biswas TK. Clinical
evaluation of purified Shilajit on testosterone levels in healthy volunteers. Andrologia.
2016;48(5):570–5.
 
Yinzhang Cui, Humic Acid, 1 (1991)
Sobsey MD, Hickey AR. Effects of humic and fulvic acids on poliovirus concentration
from water by microporous filtration. Appl Environ Microbiol.
1985;49(2):259–264.
 
Haynes, Antony BA, RNT. “Review of Humid Acid.” Clinical Education. May,
2016.
Borghi E, Morace G, Borgo F, et al. New strategic insights into managing fungal
biofilms. Front Microbiol. 2015;6:1077. Published 2015 Oct 6. doi:10.3389/fmicb.
2015.01077
 
Gandy JJ, Snyman JR, van Rensburg CE. Randomized, parallel-group,
double-blind, controlled study to evaluate the efficacy and safety of carbohydrate-
derived fulvic acid in topical treatment of eczema. Clin Cosmet Investig
Dermatol. 2011;4:145–148. doi:10.2147/CCID.S23110
 
Jylhävä J, Pedersen NL, Hägg S. Biological Age Predictors. EBioMedicine.
2017;21:29–36. doi:10.1016/j.ebiom.2017.03.046
Swidsinski A, Dörffel Y, Loening-Baucke V, et al. Impact of humic acids on the
colonic microbiome in healthy volunteers. World J Gastroenterol.
2017;23(5):885–890. doi:10.3748/wjg.v23.i5.885
 
Ridaura V, Belkaid Y. Gut microbiota: the link to your second brain. Cell (2015)
161:193–4. 10.1016/j.cell.2015.03.033
Trivedi NA, Mazumdar B, Bhatt JD, Hemavathi KG. Effect of Shilajit on blood
glucose and lipid profile in alloxan induced diabetic rats. Indian J Pharmacol.
2004;36:373–6.
 
Keller JL, Housh TJ, Hill EC, Smith CM, Schmidt RJ, Johnson GO. The effects of
Shilajit supplementation on fatigue-induced decreases in muscular strength and
serum hydroxyproline levels. J Int Soc Sports Nutr. 2019;16(1):3. Published 2019
Feb 6. doi:10.1186/s12970-019-0270-2
 
Sahin, A, Iskender, H, Terim, Kapakin KA, Altinkaynak, K, Hayirli, A, Gonultas, A,
& Kaynar, O. (2016). The Effect of Humic Acid Substances on the Thyroid Function
and Structure in Lead Poisoning. Brazilian Journal of Poultry Science, 18(4),
649-654.
 
Al-Abri, Mohammed, et al. "Chlorination disadvantages and alternative routes for
biofouling control in reverse osmosis desalination." npj Clean Water 2.1 (2019): 2.
 
Joshua L. Keller*, Terry J. Housh, Ethan C. Hill, Cory M. Smith, Richard J.
Schmidt and Glen O. Johnson Keller et al. The effects of Shilajit supplementation
on fatigue-induced decreases in muscular strength and serum hydroxyproline
levels. Journal of the International Society of Sports Nutrition (2019) 16:3.
 
Alexander Swidsinski, Yvonne Dörffel, Vera Loening-Baucke, Christoph Gille,
Anne Reißhauer, Önder Göktas, Monika Krüger, Jürgen Neuhaus, Wieland
Schrödl. Impact of humic acids on the colonic microbiome in healthy volunteers.
World J Gastroenterol 2017 February 7; 23(5): 885-890
 
Q. Chang, Z. Lu, M. He, R. Gao, H. Bai, B. Shi, A. Shan. Effects of dietary supplementation
of fulvic acid on lipid metabolism of finishing pigs. Journal of Animal
Science, Volume 92, Issue 11, November 2014, Pages 4921–4926.
 
Praveen Sharma, Jagrati Jha, V. Shrinivas, L.K. Dwivedi, P. Suresh, and M. Sinha.
Shilajit: Evalution of its effects on blood chemistry of normal human subjects. Anc
Sci Life. 2003 Oct-Dec; 23(2): 114–119.
 
Ghezelbash B, Shahrokhi N, Khaksari M, Ghaderi-Pakdel F, Asadikaram G.
Hepatoprotective effects of Shilajit on high fat-diet induced non-alcoholic fatty
liver disease (NAFLD) in rats. Horm Mol Biol Clin Investig. 2020 Feb 14;41(1)

 

 

 

sklenena lahvicka s cernym kapatkem 30 ml 02
Akce Novinka Tip
od 499 Kč–53 %
od 247,11 Kč bez DPH
od 299 Kč / ks

Koncentrovaný komplex huminových a fulvokyselin, kapalný roztok huminové kyseliny z Leonarditu LF70®, doplněk stravy.  H-PROTECTOR® HUMIC...

Kód: 6030
1 položek celkem

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení